4 Nisan 2019 Perşembe

Gintama Karakterlerinin Esinlendiği Gerçek Karakterler

Gintama, Bakumatsu döneminde ve Meiji döneminin hemen öncesinde geçiyor, haliyle birçok karakter de gerçek tarihten esinlenilmiş (hatta bu konuyla dalga geçilen bölümler bile var) Bu arada gerçek hayatla ilgili kısımları kısa kısa yazacağım, merak ederseniz araştırırsınız.

1) SAKATA GINTOKI

Gintoki, Bakumatsu ya da Meiji döneminde değil, çok daha önce Heian döneminde yaşayan bir bir halk kahramanı olan -gerçekte yaşayıp yaşamadığı da bilinmeyen- Kintarou'dan esinlenilmiş.

2) KONDO ISAO
Kondo Isami ile ilgili görsel sonucu
Kondo Isao, Edo'nun polis gücü Shinsengumi'nin (evet, Japon tarihinde gerçekten Shinsengumi adlı bir polis birliği var) komutanı Kondo Isami'den esinlenilmiş. Bu arada bilin bakalım Kondo Isami'nin karısının adı ne? Söylüyorum: Otsune. (Bazı kaynaklarda Otsuna yazıyor.) "Otae" ismiyle benzerliği görebiliyor musunuz? Ama Otae, Otsune'den esinlenilmemiş tamamen uydurma bir karakter (yine de isim seçimi enteresan)

3) HIJIKATA TOSHIROU
Hijikata Toshizo ile ilgili görsel sonucu
Hijikata, adını Shinsengumi yardımcı kaptanı ve Meiji restorasyonuna karşı gelmiş olan Hijikata Toshizou'dan alıyor. (Bu Meiji restorasyonu konusunda acayip bir durum var, ilgili kişilere gelince epey şaşıracaksınız)

4) OKITA SOUGO
okita souji real ile ilgili görsel sonucu
Animenin en sadist karakteri Sougo, adını Okita Souji'den alıyor. Okita Souji, Shinsengumi'nin birinci bölük kumandanı ve -buraya dikkat- dönemin kaynaklarına göre Shinsengumi'deki en güçlü savaşçıdır. Bu arada iş dışında oldukça güleryüzlü ve şakacı biriymiş Okita Souji. (Sougo da şakacı, özellikle Hijikata'ya karşı jandkjdasn)

5) YAMAZAKI SAGARU
yamazaki susumu real ile ilgili görsel sonucu
Evet, tenis raketiyle koşturan ve Sayanora Shinsengumi-hen'de geçmişte oldukça acayip bir durumda olduğunu gördüğümüz Yamazaki, Shinsengumi casusu Yamazaki Susumu'dan esinlenilmiş.

6) Shinsengumi'deki neredeyse bütün karakterler gerçek Shinsengumi üyelerinden esinlenildiği için Matsudaira'yı koyup Shinsengumi karakterlerini geçiyorum. MATSUDAIRA KATAKURIKO
Matsudaira Katamori ile ilgili görsel sonucu
Matsudaira, Kyoto'da barışı korumakla görevli olan bir askeri komiser olan Matsudaira Katamori'den esinlenilmiş. Yalnız bir şey söyleyeceğim. Bir gerçekte nasıl göründüklerine bakın bir de animede, ne hale getirmiş mangaka tarihi kişileri. Zaten Katsura, bir bölümde "Zaten tarihi karakterlerin hayranlarıyla başımız dertte" diyordu.

7) Katsura demişken: KATSURA KOTAROU
Katsura Kogoro ile ilgili görsel sonucu
Katsura, gerçekte Meiji restorasyonunun baş mimarlarından olan bir siyasetçi ve samuray olan Katsura Kogoro'dan esinlenilmiş. Şimdi anladınız mı animedeki Shinsengumi-Katsura çekişmesini?

8) SAKAMOTO TATSUMA
Sakamoto Ryoma ile ilgili görsel sonucu
Bizim o savaştan kaçınan, gemi tutan kaptan Sakamoto, aslında Tokugawa şogunluğunun devrilmesinde büyük bir rolü bulunan Sakamoto Ryoma'dan esinlenilmiş. (Sakamoto'ya bak sen!)

9) MUTSU
mutsu munemitsu ile ilgili görsel sonucu
Sakamoto'ya en sadık kişilerden Mutsu, Kaientai'da bir diplomat olan Mutsu Munemitsu'dan esinlenilmiş. Kaientai, gerçekten de gemiyle taşımacılık yapan ve Sakamoto Ryoma tarafından kurulmuş bir şirket bu arada. Ha bir de, Mutsu Minemutsu gerçekte erkek, onu da belirteyim. (O sakallar ne demeyin yani)

10) TAKASUGI SHINSUKE
takasugi shinsaku ile ilgili görsel sonucu
Eylemleri Meiji restorasyonunun sebebi olarak görülen Takasugi Shinsaku'dan esinlenilmiş. Takasugi Shinsaku, Kiheitai adlı gayriresmi bir ordunun da kurucusu aynı zamanda.

11) KAWAKAMI BANSAI
kawakami gensai ile ilgili görsel sonucu
Animede Takasugi'nin sadık adamı olarak karşımıza çıkan Bansai, Kiheitai'a bağlı bir suikastçı olan Kawakami Gensai'dan esinlenilmiş.

12) YOSHIDA SHOUYO
Yoshida Shoin ile ilgili görsel sonucu
Eveeeet, geldik Nohkan'ın zırt dediği yere. Animede Takasugi, Katsura, Gintoki ve Sakamoto'nun -diğerlerinin soyadını kullanıp Gintoki'nin adını kullanmam biraz garip oldu ama neyse- hocası olarak karşımıza çıkan ve spoiler vermek istemediğim için animenin gittiği acayip yerlerden bahsetmeyeceğim Yoshida Shouyo, on parmağında on marifet olan ve Meiji restorasyonunun fikirsel önderi olarak görülen Yoshida Shouin'den esinlenilmiş. Kendisi düşünür, eğitimci, yazar, samuray, askeri bilimler uzmanı ve bölge araştırmacısı. Oh maşallah. Şimdi, biraz toparlayalım:

Meiji restorasyonunun fikirsel önderi kim?: Yoshida Shouin (Yoshida Shoyo)
Meiji restorasyonuna yol açan davranışlarda bulunan iki önemli samuray kimler?: Sakamoto Ryoma (Sakamoto Tatsuma) ve Takasugi Shansaku (Takasugi Shinsuke)
Meiji restorasyonunun mimarı olarak görülen siyasetçi kim?: Katsura Kogoro (Katsura Kotarou)
Animede Sakamoto, Takasugi ve Katsura'nın hocaları, eğitimcileri kim?: Yoshida Shouyo (Yoshida Shouin) (Bu arada Takasugi Shansaku gerçekten Yoshida Shouin'in döneminde Shouka Sonjuku'nun öğrencisiymiş ama Katsura Kogoro ve Sakamoto Ryouma o okulda eğitim görmemişler ama Katsura Kogoro, Yoshida Shouin başka bir okulda ders verirken ondan askeri bilimler dersi almış)
Peki, Meiji restorasyonuna karşı olan en güçlü kişi kim -siyasi açıdan-?: Hijikata Toshizou (Hijikata Toshirou)

Mangakanın neler yaptığını görüyor musunuz? Bağlantılara bak!

13) YAGYU KYUUBEI

Yagyu Kyuubei, Yagyuu klanının (klan saçma bir çeviri. Aslında aile, soylu ya da büyük aile. İlla çevirmek gerekiyorsa "hanedan" ya da "aşiret" diye çevrilmeli, olmadı aile diye, klan olmaz, klan ne? Çadırda mı yaşıyor bu herifler? Koç ya da Sabancı ailesine Koç klanı/Sabancı klanı, Koç kabilesi/Sabancı kabilesi demekle aynı bu) en güçlü kılıç ustası kabul edilen -ve yine gerçekte erkek olan- Yagyu Juubei'den esinlenilmiş. Bir de kendisinin tek gözü olup bir göz merceği (tekli gözlük mü acaba? Göz merceği ne lan?) taktığı söyleniyor. Ayrıca gerçek hayatta nasıl göründüğüne dair bir fotoğraf ya da tarihi çizim bulamadım, hep oyunlardan, animelerden çizimler var.

14) SARUTOBI AYAME

Eveeet, Gintoki'nin mazoşist aşığı Sacchan, Koudan hikayelerinde geçen ve yine erkek olan ünlü bir ninjadan esinlenilmiş: Sarutobi Sasuke.

15) HATTORI ZENZOU

Gelelim, Kill Bill izlemiş kişilerin de iyi tanıdığı bir kişiye. Bizim basurlu Zenzou, Hattori Hanzou'dan esinlenilmiş. Hattori Hanzou ise kurguda kendisine kılıç demircisi gibi yüzlerce rol atfedilmesiyle birlikte gerçek hayatta Tokugawa Ieyasu'nun hayatını kurtaran Sengoku döneminin en meşhur samuray ve ninja ustalarından biri. (Daimyou'nun gölgesi -shinobi, yani ninja- ve Daimyou'nun güneşini -samuray- nasıl tek potada eritmiş ben de anlamadım) Bu arada Hattori Hanzou, bir dönem Matsudaira ailesinin hizmetinde bulunmuş.

16) "Ulan bunu da gerçek hayattan esinlenmezsin artık" dedirten bir karakterle karşınızdayım: HIRAGA GENGAI
Hiraga Gennai ile ilgili görsel sonucu
Çılgın robot ustası Gengai, eczacı, fizikçi, yazar, ressam ve mucit olan Hiraga Gennai'den esinlenilmiş. (Tek harf için değdi mi yani mangaka?)

Daha birkaç tane daha var ama onlar küçük karakterler, gerek yok.

Kaynaklar:
http://www.yorozuyasoul.com/gintama/historical_influences
Wikizero

1 yorum: