4 Ekim 2015 Pazar

Yandere, Yangire, Moe gibi terimlerin açıklaması

Yandere: Psikopat aşık. Sevdiği kişi için her şeyi yapabilir, herkesi öldürebilir; hatta o sevdiği kişiyi bile. Benim en sevdiğim ve muhtemelen tüm dünyada en çok bilinen yandere karakter; Yandere kraliçesi olarak da bilinen; Mirai Nikki'den Gasai Yuno'dur. Yalnız, bunlar başta çok şirin ve masum görünürler.

Yangire: Psikopat arkadaş. Yandere'nin arkadaş versiyonu. Tek farkı; bunlar aşık olduğu için değil, arkadaşları için ya da nedensizce öldürürler.

Tsundere: Dışarıdan sert görünür ama içinden çok sever. Bunu açığa vurduğu zaman da, yine kendini ulaşılmaz ilan eder. Aslında, Türk babalarının çoğu tsundere'dir.

Tsunshun: Tsundere'nin bir versiyonu. Canları sıkkın olduğunda, acısını başkasından çıkarırlar. (Aşık olduğu kişi olmak zorunda değil) Tsunshun'a örnek, Naruto'dan Haruno Sakura'dır.

Himedere: Prenses aşık. Kendisine prenses gibi davranılmasını isteyen aşıktır. Şüphesiz aşağı koyduğum şarkıdan da anlaşılabileceği gibi, en sevdiğim Himedere kesinlikle Vocaloid prensesi Hatsune Miku'dur. (Vocaloid hakkında yazmış mıydım? Neyse, yazarım bir ara)

Kuudere: Cool aşık. Aşırı cool'dur, sessiz sakindir, yalnızdır.

Dandere: Sosyal özürlü aşık. Tsundere ve Kuudere arasında bir yerdedirler. İki tip dandere vardır: Biri deredere'ye yakın, diğeri ise Tsunshun'a yakın. Deredere'ye yakın dandere tipi, utangaçtır ve sessizdir. Ama kuudere gibi cool'luğundan yapmaz. Naruto'dan Hyuuga Hinata (ilk sezonda) bu tip karaktere örnektir. Tsunshun'a yakın dandere tipi, acısını sevdiği kişiden çıkartan bir sosyal özürlüdür. Sessiz değildir, ağzından devamlı hakaret çıkar. Bu tip dandere'lerden en sevdiğim de NouCome'den Yukihira Furano'dur.

Moe: Hani, aşırı tatlı bir şey gördüğümüzde sıkıştırıp hunharca sevmek isteriz ya? İşte bu tepkinin adı Japonca'da moe. Moe, tatlı karakterler. Pek çok moe tipi var. Sıradan moe, loli, chibi, neko-mimi (kedi kulak)... Tamamen moe'lerden oluşan animeler de vardır.

Kamidere: Kendini, aşık olduğu kişinin Tanrısı olarak gören aşık.

Deredere: Aşık aşık. Her zaman her şeyi sever, aşka aşıktır vs. vs.

Undere: Aşık olduğu kişinin her dediğine olumlu cevap veren aşık.

Mayadere: Aşık olduğu kişinin eski düşmanı olan aşık. Akame ga Kill'den Esdeath örnek verilebilir.

Meganekko: Gözlüklü kız karakterler. "Megane" zaten gözlük demek.

Dojikko: Sakar ama tatlı kız karakterler. Moe'nin bir türüdür.

6 yorum:

  1. Vay be sanırım ben tusundereymişim

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Yangire olmayı seviyorum (;

    YanıtlaSil
  4. Moe karakterler büyülü gibi ya nerde görşen sevesin geliyo ama sırf moe'lerden oluşan animeler de sıkıyo

    YanıtlaSil
  5. Mayadere olmak çok zor arkadaşlar. Şu anda bunu yaşıyorum.

    YanıtlaSil